NATURPLUS.dk

Nyt

April 2024

Det er et dejligt, men vådt forår. Roerne er afløst af grønt med mange mælkebøtter - og kaninstalden myldrer af liv. Der er nemlig foreløbig født 39 unger fordelt på 6 kuld - det største med 10 unger! 
Det er ikke unormalt, men en stor opgave for en hunkanin at have 10 unger - jeg foretrækker 6 - 8 - men det er en god test på hunnens moderegenskaber og i det her tilfælde ser det ud til at alle 10 kommer godt igang!

Marts 2024

Vi har siden eftereåret deltaget i flere kaninudstillinger både for at vise racen frem, møde kolleger i den fine hobby det er at have kaninhold. Og så især for at få bedømt om kaninernes kvalitet er ok - helst i top i forhold til racens standard. Vi opnåede championat til 2 hunkaniner og at få racepokalen på landsudstillingen i februar, så overordnet er resultatet tilfredsstillende og for hvert år er der flere dyr, hvor pelskvalitet og kropsform nærmer sig det optimale.

Nu gælder det om at få mest muligt ud af den forestående avlssæson. Inden april har vi forhåbentlig fået 8 kuld, hvis udvikling vil vise, om avlsarbejdet er på rette vej.  Det er både hyggeligt og interesant hobby, som jeg gerne vil anbefale!

 

Nu går det stærkt. 5 uger gamle unger hygger sig og tager godt fra af foderet: kaninpiller, roer, hø - og ikke at forglemme en eller to daglige mælkeportioner ved moderen! Her først i marts begynder der at være lidt mælkebøtter, som er et meget værdsat tilskud.                                                                                        Blandt andet for at gøre ungerne tillidsfulde kommer de ud af buret cirka en gang om ugen for at blive vejet og snakket lidt med.                                                                                                                            

 

Februar 2024

Årets første kuld er født den 3. februar!                                        Efter i flere uger at have forberedt en fin rede i et hjørne af buret fødte 255 10 friske unger. Det er en stor opgave for en kanin at opfostre så mange unger, og hun har da også et enormt foderforbrug i forhold til det normale. 

Januar 2024

I de sidste par måneder har grovfoderet bestået af fodersukkeroer, som heldigvis kan købes af en landmand i nærheden. De indeholder så meget vand, at vandautomaterne stort set ikke er rørt siden roerne kom på menuen. Det er en stor lettelse i frostperioder som den nuværende, hvor det så ikke er nødvendigt at optø drikkevandsautomaterne. For der er altså rigtig koldt ved kaninerne selv om de nu alle er indendørs i folde i vores rundbuehal.

 

14. juni 2023

Foråret er forbi og midsommeren er over os med dejligt lange dage - det er lyst når vi vågner og skumring ved sengetid. Varmt er det også - og tørt. Det betyder, at kaninerne har en lang og rigeligt varm dag. En aftenfodringstid ved 19.30 - 20 tiden er nu er ganske passende.

Heldigvis har vi rigeligt med grønt trods tørken - der skal hentes en stor trillebørfuld om aftenen og en lille af slagsen om morgenen. Selv om græs og mælkebøtter ikke er helt så lækre for kaninerne som for en måned siden, er der stort set kun lidt stive strå tilbage i høhækkene om morgenen.


Afslappet hvil med god kropskontakt!

I løbet af januar - marts er der kommet 36 unger til, og flere bliver der vist ikke plads til, selv om mødrene egentlig er klar til flere kuld. Men strategien er, at der først og fremmest skal fødes unger i årets første måneder for at få det bredeste udvalg til vurdering af avlsforbedringer og veludviklede dyr til næste udstillingssæson.

22. februar 2023

Så er det nye år rigtig begyndt i kaninstalden med 8 små unger i 2 kuld og 3 kuld på vej i løbet af den kommende uges tid.

20. februar 2023

Udstillingssæsonen er overstået. Vi har deltaget i 4 udstillinger - 3 lokale og landsudstillingen i Haslev på Sjælland. Udstillingsdommernes bedømmelser giver vigtige indikationer på, om avlsarbejdet går i den rigtige retning og om hvilke egenskaber, der særligt skal satses på i kommende år. Man kan vel sige at udstillingerne er en slags eksamen på avlsarbejdets udførelse.

Men samtidig er udstillingerne også en god lejlighed til at møde og udveksle erfaringer med andre kaninavlere - både dem, der har ens egen race og alle de andre.

Bedømmelserne har ikke toppet på ret mange dyr i denne sæson. I den samlede opgørelse på landsudstillingen lå vi dog lige over midten med pæne bedømmelser på alle 6 udstillede dyr.

Det kan virkelig anbefales nye avlere at deltage i udstillinger. Det er interessant, spændende, hyggeligt - og ikke vanskeligere end at alle kan være med!

26. december 2022


Vintertiden er den stille tid, men der er nu altid meget stille i kaninstalden - kun hvis kaninerne bliver forskrækkede og farer et par gange rundt i burene bliver der uro, og den form for uro vil vi helst undgå. Et almindeligt og nyttigt råd er at hilse med tydlig stemme, når man nærmer sig kaninburene. En kaninavler, jeg besøgte for nogen tid siden, tændte for en radio når han gik ind ad døren til kaninerne.

Vinterfodringen består af hø og fodersukkerroer efter ædelyst til alle. Desuden får alle dyr over 4 - 5 måneder 40g af en blanding af kaninpiller (75%) og korn (25%).  Ungdyr på 2 - 5 måneder får en lille smule mere. Det er ikke en særligt videnskabelig baseret foderplan, men den skulle indeholde tilstrækkeligt af de stoffer, kaninen har brug for til vækst og vedligeholdelse.

Der er rigeligt med dyr i kaninstalden denne vinter. Det skyldes dels at mange unger først blev født midt på året efter en langsom start på avlssæsonen og dels et ønske om at se afkom af den han (Lorenz), der i maj blev indkøbt fra en tysk besætning. Derfor går der nu ca. 15 meget fine ungdyr, hvoraf nogle få når at blive udstillet i denne vinter.

 

9. november 2022

Hvordan er dine kaniners temperament?

Det er et meget relevante spørgsmål, som ofte stilles af folk, der ovevejer kaninkøb. Det er relevant, for uanset om det drejer sig om anskaffelse af en enkelt kælekanin eller et større kaninopdræt, er fornøjelsen ved have kanin(er) afhængig af, at de er nemme og rolige at omgås.

Vores kaniner er på det område nok ikke meget anderledes end de fleste andre racer. En rar og tillidsfuld kanin opnås ved megen kontakt, hvor der gives tid og ro til at kaninen kan blive fortrolig både med "sit menneske" og omgivelserne udenfor buret. 

Kaninernes temperament er i nogen grad arveligt betinget - nogle bliver hurtigt håndtamme mens andre har tilbøjelighed til at blive mere reserverede, men med en god socialisering når man langt!

Billederne herunder illustrerer på bedste vis en ung kanin, der er kommet til en familie, hvor den trives som familiekanin. 

 

                     

Successen var så overbevisende, at familien for nylig købte én mere! 

 

2. oktober 2022

Efter en lang, og dejlig sommer er efteråret over os med regn, begyndende efterårsfarver - en græsmark, der på grund af den langvarige tørke, ikke leverer som tidligere på sommeren. Morgenfodringen med grønt er droppet og erstattet af ekstra hø.

En del af græsmarken er overtaget af 4 gæs, der er en særdeles hyggelig nyanskaffelse i år. De er meget sociale både indbyrdes og i forhold til mennesker de kender.

 

 

 

13. juli.

Siden sidst har vi været i Harzen og i den forbindelse blev der aflagt besøg ved en af Tysklands mest succesrige besætninger. Det resulterede i køb af en ung han (Lorenz), der allerede er far til 8 unger, der er godt 3 uger. Det bliver spændende at se om Lorenz og hans afkom lever op til forventningernesmile

Efter en langsom start på årets avlssæson med et par mistede kuld og hunner der ikke blev drægtige er vi nu oppe på 35 unger og 3 kuld er forhåbentlig på vej.

24. maj 2022

 

 Så er det spisetid!

8. april 2022

Der er ikke flere roer - og gulerødder, der plejer at blive købt til en rimelig pris i agroshoppen, fås ikke mere i denne sæson. Heldigvis er mælkebøtterne på vej så der kan stikkes 1 - 2 spandfulde hver dag. Super foder på denne tid.

 

Det er indtil nu kun blevet til tre ret små kuld unger (10 i alt!), men forhåbentlig kommer der 4 kuld mere i løbet af april.
 

21. februar 2021

Kaninavlen følger en meget udpræget årsrytme hvor aktiviterne er tilbagevendende og knyttet til årstiderne. Lige nu er udstillingssæsonen ved at klinge af og avlssæsonen skulle gerne være kommet i gang.

Vi har deltaget i fire udstillinger i løbet af vinteren - hver gang med 6 dyr. Det er gået ganske pænt. Især 2 hunner og en han har klaret sig godt og ved den netop overståede landsudstilling, hvor 3 avlere udstillede NZR kaniner opnåede vi for 3. gang i træk, at få racepolkalen med hjem.


Det har ikke været uden problemer (udfordringer hedder det vistsmile) at finde gode dyr til udstilling, fordi de fleste har været længe om at blive færdig med fældning eller er begyndt at fælde her midt ivinteren, hvor pelsen skulle være tiptop. 

Men nu ser vi fremad til en ny spændende avlssæson! De første unger (7stk.) er 2 uger gamle og ved at titte frem i rederne. To kuld mere er i vente i nær fremtid. 

 
18. november 2021

Fodring
Det er slut for i år med den daglige trillebørfuld grønt fra marken. Foderet består nu af hø og en blanding af kaninpiller/korn suppleret med grene fra frugttræer et par gange om ugen.
Det er fristende nemt, at fylde foderautomaten op, men det resulterer helt sikkert i at de voksne dyr bliver for fede og hunnerne tillægger sig en uskøn hageposer. Unger og ungdyr indtil ca. 4 mdr alder fodrer vi efter ædelyst - det giver maksimal tilvækst.

Her bruger vi en foderblanding bestående af 5/6 kaninpiller og 1/6 korn (hvede eller byg). Kaninpillerne indeholder 17% råprotein og er en ret hård type, der (i modsætning til flere almindelige typer) ikke smuldrer i foderautomaten. Blandingen er populær hos kaninerne, der her i vintertiden får 10 - 15 gram pr. kg vægt - altså ca. 55 gram til en udvokset kanin, der vejer 4,5 kg.


Den færdige foderblanding

Udstillinger
Sæsonens første udstilling, hvor vi deltog med 6 kaniner, er overstået med fint resultat.

For at blive optaget i den danske stambog skulle Herman med, og han opnåede 95 point!

En dejlig hun af årets første kuld opnåede 95,5 point og samlet blev vi nr. 4 af 17 på udstillingens ærespræmieliste. Ikke så ringe endda.

En af efterårets opgaver i kaninstalden er udvælgelsen af de bedste dyr til udstilling og derefter skal besætningen reduceres, så der kan komme kød i fryseren og blive plads næste års avlssæson, der starter om kort tid.

18. juli 2021
Så har vi 13 unger efter den nyindkøbte han, Herman. Hulda har 6, som jo er helt ubeslægtede med den "gamle" stamme og 7 går ved nr. 115, som er en meget lovende hun født i begyndelsen af januar 21. Alle 13, der er født 25. og 26. juni har forladt redt reden inden for de sidste par dage og er nu travlt beskæftiget (når de ikke sover) med at øve sig i at æde grønt og hø - og at plage moren for at få adgang til at patte!

22. maj 2021
Endelig blev der mulighed for at besøge den tyske avler, som vi allerede i januar havde aftalt at købe et par avlsdyr af.

I dag har vi så hjembragt et par meget smukke dyr - Hulda og Herman - til blodfornyelse og yderligere forbedring af besætningen. Det bliver meget spændende at se om resultaterne svarer til forventningerne!

6. maj 2021
Endelig er der rigeligt med grønt   ....og kaninerne elsker det.                                          

 

25. februar 2021

På grund af corona-nedlukningen blev der ikke flere udstillinger i denne sæson - til gengæld er vi kommet tidligt i gang med avlssæsonen. På grund af nedlukningen er indkøbsturen til Nordtyskland efter en ny avlshan udsat på ubestemt tid, men med den nuværende stambesætning på 3 hanner og 5 hunner - alle af rigtig god kvalitet - skulle der være basis for at få en flok gode unger.

Lige nu er der 4 kuld med i alt 20 unger på to og syv uger. De små er begyndt at "trille" ud af reden og de store skal snart fravænnes. De er 51 dage og vejer i gennemsnit 1,4 kg.

Bemærk, at der i nederste højre hjørne af trådnettet (billedet til venstre) er en lille åbning, som tillader ungerne at passere. Fidusen er at ungerne så kan fodres efter ædelyst uden at skulle dele med moderen, der i så fald plejer at blive alt for velnæret!

Billedet til højre viser blot, at helt små unger hurtigt lærer at benytte vandautomaten

25. december 2020

Efter salg af avlsdyr og slagtning er besætningen nu nede på 15 dyr - stadig rigeligt til næste års avl, men der skal helst være emner nok til den kommende - og formentlig sæsonens sidste - udstilling/bedømmelse i januar.

Her midt julen med korte, mørke dage lægges planerne for næste avlssæson: Hvilke af de "gamle" avlsdyr skal beholdes, og hvordan kan det lykkes at få den ønskede nye avlshan fra Tyskland nu hvor det ikke er muligt at tage på indkøbstur til en udstilling nogle få timers kørsel syd for grænsen?

To hunner er allerede parret, så om alt går vel skulle der være et par reder med et spændende indhold om 2 uger!

21. november 2020

Så har vi deltaget i sæsonens første "udstilling", der på grund af coronarestriktionerne blev til en såkaldt kassebedømmelse. Det fungerede nu godt med anvist mødetidspunkt, 3 dommere, der gennemførte bedømmelserne på sædvanlig måde, registrering og udlevering af bedømmelsesskemaer - og så farvel og tak for i dag! Ros til arrangørerne, Horsens og Omegns Kaninavlerforening, for at gennemføre og for en god tilrettelæggelse. Men, men... det bliver dejligt, når der igen kan gennemføres trditionel udstilling med alt, hvad det indebærer.

Og resultaterne?

Vi deltog med 5 kaniner - 4 hunner og en han. De tre lå i top med henholdsvis 95,5 - 94,5 - 94,5 point. Det placerede os som nr. 8 af 32 på ærespræmielisten.  Lidt mere pral: En anden udstiller medbragte 2 dyr, som var købt af os i foråret. De fik begge 94,5 point.

27. oktober 2020

Efteråret er over os med regn og blæst afløst af dejlige dage med stille vejr. Grøntfoderet er stærkt på retur, men der kan nogle dage endnu hentes en trillebørfuld grønt, som kaninerne sætter stor pris på. Kaninerne æder gerne grøntfoderet, selv om det ikke mere er så spændende, når bare det indeholder en god andel af kløver og andre bredbladede planter - ikke mindst mælkebøtter. Langt græs er specielt her om efteråret ikke noget hit i høhækken!

Efter mange overvejelser er der udvalgt 6 voksne dyr til udstilling her i efteråret. Desuden går der nogle "boblere" på 3 - 4 måneder, som kan komme i betragtning til udstilling i begyndelsen af 2021.

 

En fin hun på 7 måneder - klar til udstilling.

Efteråret er også slagtetid. Selv om der i år er solgt mange dyr til avl, kan det ikke undgås, at der bliver et overskud især af hanner, som der ikke er brug for i avlen - og ikke plads til i burene. Det gør så heller ikke noget for en del af formålet med vores kaninhold er jo netop, at producere dejligt kaninkød til madlavningen. 

30. august 2020

Sommeren er ved at være forbi og der kan så småt gøres status over avlsresultatet. begyndelsen var lidt skuffende, fordi de første parringer i vintermånederne ikke resulterede i unger. Desuden viste det sig at en ellers lovende hun med flot udstillingsresultat ikke var i stand til at passe sine unger med det resultat, at de alle omkom.

Det blev heldigvis meget bedre og der er nu født 6 vellykkede kuld med ialt 40 unger og det er passende - så er der gode emner til udstilling og salg af avlsdyr + et fornuftigt antal til slagtning.

Lige nu går sæsonens formentlig sidste 2 kuld på henholdsvis 5 og 7 unger ved mødrene. Det er lystige springfyre med appetit på livet.

2. juli 2020

Det er en dejlig sommertid med liv og glade dage i kaninburene. Der er masser af fint grøntfoder og høet er kommet godt i hus.

Fionas 7 unger fra april - 4 hanner og 3 hunner - er forlængst fravænnet og kønsopdelt. De kommer på bordet, bliver vejet og vurderet ca. en gang om ugen. Det bidrager også til at de bliver trygge ved håndetering og tamme.

Hilda og en lovende unghun, nr. 924, har henholdsvis 7 og 8 unger født 10. og 14. juni. De er så småt begyndt at forlade redekassen, så der bliver kræset med lækkert grønt og kaninpiller, som de små kan komme til og hurtigt begynder at æde af.

Der har været stor interesse for vores røde newzealændere i årets første del. Det er absolut positivt og forhåbentlig resulterer det i flere aktive avlere af den dejlige kaninrace! Men det betyder også, at vi for tiden holder igen med salget for at sikre tilstrækkeligt antal emner til den kommende udstillingssæson.

13. maj 2020
Den 21. april fik Fiona 7 unger, som hun indtil nu har passet fint. Med 95 point på udstilling sidste efterår og tilsyneladende rigtig gode moderegenskaber (15 velpassede unger i sine første 2 kuld) har hun en høj stjerne i kaninstalden. Frits er far til det nuværende kuld, så det bliver meget spændende at se om nogle af ungerne når topkvalitet.
 
Dejligt med et hvil!
 
Men desværre lykkes ikke alt lige godt! 972 (Berta) fik 7 unger i sit første kuld. Hun fødte ungerne udenfor redekassen og uden redebygning. 4 af ungerne overlevede en dårlig start, men også de døde efter nogle dage. Forhåbentlig begyndervanskeligheder - Berta får én chance mere og er drægtig igen.
 
 Kaninparadiset fyldt med mælkebøtter og frisk græs!
 
25. marts 2020
Endelig en uge med tørvejr og høj sol meget af tiden! Det kan lade sig gøre, at plukke en spandfuld grønt hver dag - det udgør et værdifuldt tilskudsfoder til Hilda, som har 5 unger på ca. 1 uge.
 Der skulle egentlig have været 2 kuld mere, men parringerne havde desværre ikke resulteret i drægtighed, så nu venter vi spændt på resultatet af næste forsøg.
 
Interesse for at købe avlsdyr her først på året har været så stor, at der nu kun er enkelte hanner på 3 måneder tilbage. Stambesætningen udgøres lige nu af 3 hunner, 2 hanner og enkelte ungdyr, der måske er emner til de kommende udstillinger.
 
19. februar 2020
Så er landsudstillingen i Ryomgård overstået. Vi deltog med 6 dyr, der klarede sig rigtig fint.
Igen i år fik vi racepokalen med hjem og Frits levede op til de store forventninger og blev sølvvinder i gruppen af store kaniner med 95,5 point. nu bliver det spændende at se, om han også kan levere et godt afkomsmile
 
27. januar 2020
Fionas første kuld unger er nu mellem 5 og 6 uger. Alle 8 trives i bedste velgående, med runde maver og højt humør, men er dog lidt betuttede over at skulle fotograferes.
 
 
5. januar 2020
Deltog med godt resultat på Odense Kaninavlerforenings udstilling i Ubberudhallen.
Frits opnåede 95 point og Lille Frits 94,5 point - det bliver en af de to (eller dem begge?), der skal med i avlen i år.
 

1. januar 2020

Her ved årsskiftet har Rosa og Fiona hver et kuld unger på 2 - 3 uger. Rosa startede med 7, men har mistet 3, mens Fiona stadig har alle sine 8 unger i behold. Hensigten med at starte avlssæsonen så tidligt er at det giver os mulighed for dels at få tidlige slagtedyr, men også, at komme videre med avlsarbejdet.
 
 

November 2019

Den 9./10. november deltog vi med 4 dyr i udstilling i Brædstrup. Det gik
rigtig pænt

Nr. 971 (Lille Frits) 94 point - ungdyr på 4½ måned.
Nr. 952 94 point - hun på 6 mdr
Nr. 935 (Fiona) 95 point - hun på 7 mdr
Nr. 936 (Frits) 93½ point - han på 7 mdr

Det var en anelse skuffende, at Frits ikke fik et bedre resultat, da der på forhånd var de største forventninger til ham. Frits får et par chancer mere i håb om, at han bare havde "en dårlig dag" i Brædstrup.

9. oktober 2019

Det er en fornøjelse at passe kaninerne i denne tid. Der er stadig masser af fint grøntfoder (græs med kløver og mælkebøtter) på marken.

Der går megen hyggelig tid med se på og håndtere de 14 ungdyr for at blive klog på, hvem der har potentiale til at blive udstillet her til vintersmile

 

Frits på 6½ måned er i sit udseende en meget typisk repræsentant for racen New Zealand Red. Han har desuden et utroligt dejligt, roligt temprament - forhåbentlig en kommende avlshan. Vægt 4,2 kg.

10. juni 2019

Kaninerne elsker æblegrene - så beskæringen foregår det meste af året.

 

10. maj 2019

Hildas 5 uger gamle unger. Det første kuld efter de to indkøb fra tyskland, Hilda og Heinz.

 

 

 

16. februar 2019

Rosas kuld er nu godt en måned gamle og underholder gerne feriebørnene.

 
 
 
Ungerne dier få gange i døgnet - og så går det livligt for sig!

 

 

10. februar 2019

Kom hjem fra Landsudstillingen i Vildbjerg ved Herning med 4 dejlige kaniner og vandrepokalen for bedste gruppe af racen New Zealand Red smile

 

28. januar 2019

Så er Rosa klar med årets første kuld: 8 fine unger født den 10. januar. Rudolf er far til kuldet.

 

FotoBoxes
Rosa

 

 Den stolte mor ved redekassen.

 

Ungerne har fået øjne og er så småt begyndt at undersøge omgivelserne, men lige nu er der hvilepause.

26. januar 2019

Heinz kom stolt hjem med 94 point fra bedømmelse på Haderslevkredsens udstilling i Bevtoft smile

8. januar 2019

Snart begynder avlssæson 2019, og i den anledning har vi været på indkøb for at få blodfornyelse til besætningen:

Heinz (U62-7829), han, født i juli 2018 ved Horst Behnche, Duvensee i Tyskland. 

 

Heinz

 

 Hilda (U7-2810) født i februar 2018 ved Albert Besch, Niesgrau i Tyskland

Hilda

 

Det er to smukke dyr, der begge har opnået pæne resultater på udstilling i Neumünster januar 2019.

Vi håber, at de vil blive et positivt supplement til de øvrige dyr i besætningen og glæder os til at få unger efter demsmile 

 

 

 

 

 

nach oben